برگزاری نشست تخصصی«سبز اندیشی: کلید اصلی توسعه آرشیو سبز» توسط پژوهشکده اسناد

پژوهشکده اسناد معاونت پژوهش و منابع دیجیتال نشستی تخصصی با عنوان «سبز اندیشی: کلید اصلی توسعه آرشیو سبز» در ساختمان گنجینه اسناد برگزار می‌کند. از همکاران علاقه‌مند دعوت می‌شود، در این نشست حضور به هم‌رسانند.

سخنران: دکتر محسن حاجی زین‌العابدینی، عضو هیات علمی گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شهیدبهشتی

دبیر نشست: محبوبه سادات بیدگلی، کارشناس پژوهشی پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی

زمان: سه­‌شنبه، ۳۰ خرداد 1402- ساعت ۱۰-۱۲

مکان: اتوبان حقانی- نبش کوشا- آرشیو ملی ایران- طبقه هفتم- سالن پرهام

معرفی نشست

سبزاندیشی در یک محیط سازمانی، مشاهده سازمان در چارچوب محیط‌زیست و احساس مسئولیت نسبت به کاهش تأثیرات مخرب حاصل از عملکرد و فعالیت روزانة آن بر محیط‌زیست است. توجه به مؤلفه‌های محیط زیستی و مسئولیت اجتماعی هر نهاد یا سازمان در برابر آن، موضوع جدیدی نیست و سال‌های طولانی است که در سطح بین المللی مورد توجه بوده است. استانداردهای متعددی تاکنون در این زمینه تهیه و تدوین شده و سازمان‌ها و کسب و کارهای مختلف در تلاش برای هماهنگی با این استانداردها ‌به ممیزی و ارزیابی عملکرد و فعالیت خود پرداخته‌اند. کتابخانة ‌سبز خود یک جنبش بین المللی در این زمینه است که گرایش به آن از اوایل دهة 90 میلادی آغاز شده است.

ازآنجا که آرشیو نیز علی رغم هویت مستقل خود، سازمانی هم خانواده با کتابخانه به شمار می‌آید، تبدیل شدن به نهادی سبز و توجه به معیارهای توسعه‌ی پایدار را می توان مسئولیتی اجتماعی- اکولوژیکی برای آن دانست. گام برداشتن در این مسیر و حداقل نزدیک شدن به شرایط کسب گواهینامه‌های این حوزه، مستلزم نگاه اکولوژیکی و نیز فرهنگ‌سازی سازمانی است. در نشست حاضر به چارچوب،‌ اصول کلی و راهکارهای نزدیک شدن به آرشیوی سبز اندیش،‌ در راه توسعة ‌پایدار و دوستدار محیط‌زیست پرداخته می‌شود.

معرفی سخنران

دکتر حاجی‌زین‌العابدینی دارای مدرک دکترای علم اطلاعات و دانش شناسی، پس از سال ها فعالیت در مراکز مختلف اسناد و مدارک علمی و مسئولیت های علمی و اجرایی گوناگون، از سال 1381 به تدریس در دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، خوارزمی، علامه طباطبایی، و شهید بهشتی پرداخته است و در حال حاضر عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی می‌باشد. خلاصه ای از فعالیت‌های پژوهشی ایشان شامل 12 عنوان کتاب،  106 عنوان مقاله تالیفی، حدود 100 عنوان مقاله در همایش های مختلف داخلی و خارجی و غیره بوده است.

مدل مرجع کتابخانه‌ای (LRM)، قواعد توصیف و دسترسی به منابع (RDA)، BIBFRAME، نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای، سازماندهي اطلاعات، مطالعات خواندن و کتابخوانی، ترویج خواندن، کتابخانه‌های سبز، و فناوری‌های نوپدید اطلاعاتی، در زمره علاقه‌مندی‌های علمی و پژوهشی ایشان بوده است.

محبوبه سادات بیدگلی کارشناسی ارشد باستان شناسی و کارشناس پژوهشی پژوهشکده اسناد می باشد. زمینه پژوهش و فعالیت ایشان ترجمه متون و منابع آرشیوی است. ترجمه کتاب درسنامه حفاظت رقمی در محیط های دارای منابع محدود، آشنایی با طرح های حفاظت از اسناد رقمی، ترجمه کتاب “مدیریت بحران در موزه ها و سایر موسسات فرهنگی”، ترجمه 35 مدخل از دایره المعارف علوم آرشیوی خانم دورانتی،‌ ترجمه چندین مقاله در حوزه آرشیوسنجی، ترجمه مقالات حوزه ارزشیابی اسناد، ترجمه “دستورالعمل ارزشیابی مجدد و بازانتقال” انجمن آرشیوداران آمریکا و غیره از جمله فعالیت های ایشان بوده و در حال حاضر مشغول ترجمه کتاب “ارزشیابی مجدد و بازانتقال در آرشیوها و مجموعه های ویژه” است.