رویکرد دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه با محوریت فلسطین

به مناسبت گرامیداشت روز تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی، نشست تخصصی با عنوان «رویکرد دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به خاورمیانه» با تمرکز بر مسئله فلسطین، با حضور جمعی از پژوهشگران و علاقه‌مندان به مسائل خاورمیانه،در ساختمان اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور فرهاد نام‌برادرشاد، پژوهشگر حوزه تاریخ معاصر و کارشناس اسناد ملی به عنوان دبیر نشست و مسیح جواهردهی، پژوهشگر جغرافیای سیاسی و کارشناس پژوهشکده اسناد به عنوان سخنران اصلی برگزار شد

 

در ابتدای این نشست تخصصی فرهاد نام‌برادرشاد، پژوهشگر حوزه تاریخ معاصر و کارشناس اسناد ملی، به‌عنوان دبیر نشست به ریشه‌های تاریخی بحران فلسطین و تناقضات تاریخی در مواجهه با این موضوع پرداخت

این پژوهشگر در ادامه به تاریخ معاصر ایران و موضع‌گیری‌های متناقض حکومت پهلوی و روشنفکران آن دوره اشاره کرد و بیان داشت: تضاد میان حمایت یا بی‌طرفی در قبال موضوع فلسطین و اسرائیل، تنها به امروز محدود نمی‌شود. در دوران پهلوی نیز شاهد این تضاد بودیم. محمدعلی فروغی، نخست‌وزیر وقت، در یکی از سخنرانی‌هایش اشاره می‌کند که افکار عمومی دنیا بیشتر با یهودیان موافق است تا اعراب و به نظر او، مخالفت حکومت ایران نمی‌تواند تأثیری در این روند داشته باشد.

 

 

در ادامه این نشست، مسیح جواهردهی، پژوهشگر حوزه جغرافیای سیاسی به تحلیل ابعاد مختلف سیاست خارجی ایران در قبال فلسطین و تحولات منطقه‌ای مرتبط با این مسئله پرداخت.

وی با استناد به نظریات دانشگاهی درباره ماهیت رژیم صهیونیستی گفت: رژیم صهیونیستی یک دولت استعماری مدرن است که بر پایه ایدئولوژی قومی و کارکردی بنا شده است. همان‌طور که دکتر عبدالوهاب المسیری، استاد دانشگاه الزهرا، توضیح می‌دهد، این رژیم نه یک دولت دینی، بلکه یک گروه کارکردی است که به عنوان ابزار قدرت‌های استعماری عمل می‌کند. صهیونیسم همواره به‌دنبال گسترش نفوذ خود از طریق اشغالگری و سرکوب بوده است.

او در ادامه بحث اشاره نمود: حمایت از فلسطین یکی از اصلی‌ترین اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب بوده است. این حمایت نه تنها برخاسته از ارزش‌های دینی، بلکه بر پایه اصول انسانی و عدالت‌خواهی استوار است. مسئله فلسطین برای ایران، فراتر از یک موضوع سیاسی یا منطقه‌ای، به یک مسئولیت اخلاقی و جهانی تبدیل شده است.

این نشست به بررسی ریشه‌های تاریخی بحران فلسطین و تحولات دیپلماتیک ایران در قبال مسئله فلسطین اختصاص یافت و رویکردهای مختلف ایران در برابر اسرائیل و جنبش‌های مقاومت منطقه‌ای به بحث گذاشته شد.

 

 

 

این نشست با طرح پرسش‌هایی از سوی حاضران و دریافت پاسخ‌های کارشناسی از سخنرانان به پایان رسید